De verborgen schatten in onze taal
01 juni 2018 
2 min. leestijd

De verborgen schatten in onze taal

Er zijn duizenden talen in de wereld. En dan bestaan er ook nog eens per land verschillende dialecten, waardoor er Nederlanders zijn, die ik niet kan verstaan. Maar toch, ondanks de taalbarrière, kunnen we onszelf duidelijk maken en zijn we toch in staat om elkaar te begrijpen. Dit komt door een onderdeel in onze communicatie die universeel is en dat is het non-verbale stuk.

Met onze lichaamstaal, de beweging, een houding, de intonatie, klank, onze mimiek, het volume, maken we ons verhaal compleet. En zelfs als we elkaar dus qua woordenschat niet begrijpen, kunnen we toch communiceren. De non-verbale communicatie bepaalt voor 93% ons verhaal. En de woordenschat dus slechts 7%.

Ons bewustzijn spreekt middels woorden, maar ons onderbewustzijn spreekt via ons lichaam. Als je je bewust wordt van jouw lichaamstaal, kun je jezelf beter begrijpen en kom je veel te weten over de dynamiek met een ander.

Houding

Zo weerspiegelt jouw houding welke overtuigingen en emoties je ervaart. Als je bijvoorbeeld erg onzeker bent en de overtuiging hebt dat je de taak niet kunt volbrengen, zal dat zichtbaar worden in jouw houding.

Beweging

Je beweging maakt al snel patronen duidelijk. Kun je in beweging komen, of blijf je op je plek rusten? Wat je hierin daadwerkelijk met je lichaam laat zien, zegt iets over het patroon wat bekend is voor jou. Zo zal de ‘rouwdouwer’ snel in beweging komen en ook niet meer stoppen tot de taak volbracht is. Maar de ‘eeuwige twijfelaar’ zal moeilijk in beweging komen, omdat niet duidelijk is welke richting men het beste op kan gaan.

Stemgebruik

Onze emoties, overtuigingen, intenties en gedachten beïnvloeden ons stemgebruik. Je gaat zachter of harder praten, legt de nadruk op bepaalde woorden en kiest voor specifieke woorden om jezelf duidelijk te maken. Als je boos bent zal dit te horen zijn in je stem. Ook als je iets van iemand verwacht, zal dat in je stem te horen zijn. Als het stemgebruik niet overeenstemt met de boodschap, zal de ander jouw stemgebruik als meest betrouwbare bron meenemen. Dus als je iemand vraagt ‘wil je dit doen voor mij?’ maar het meer in een stellende vorm uitspreekt dan een vraag, voelt de ander zich wellicht gedwongen. Dit kan invloed hebben op de perceptie van de ander op jou. Misschien wordt de ander dan bang voor je en gaat je wellicht zelfs vermijden.

Blokkades en ziekten

Als we het gevoel hebben ons niet volledig te kunnen uiten door onderdrukking vanuit een ander of onszelf, zullen we de energie vastzetten in ons lijf. We voelen ons belemmerd en gaan mogelijkheden van uiting elimineren, waardoor onze creativiteit wordt verkleind. Bijvoorbeeld, voor een man die altijd gehoord heeft ‘echte mannen huilen niet!’ heeft geleerd om zijn verdriet niet te uiten. Iedere keer als hij het voelt kijkt hij boos en zegt hij niks meer. Hij zet zijn emotie vast in zijn borst, waardoor hij zich benauwd voelt. Zijn creativiteit neemt af: de mogelijkheden waarop je om kunt gaan met emotie nemen af. Als hij dan emotie ziet bij zijn partner of kind, klapt hij tevens dicht. Hij wordt als het ware gevangen in het patroon. Deze blokkade kan zelfs leiden tot ziekte.

Bruikbaarheid

De non-verbale informatie is dus erg waardevol. We kunnen hieruit leren, we kunnen het inzetten, we kunnen ons hiermee ontwikkelen en we kunnen er ziek door worden, maar ook gebruiken om ons weer vitaal te voelen!

Over de schrijver
Mijn naam is Shane, ik ben holistisch psycholoog en eigenaar van Leef Kwadraat. Ik houd me bezig in mijn eigen praktijk voor het begeleiden van mensen die individueel of gezamenlijk aan de slag willen. Bovendien bied ik online cursussen aan en ondersteun ik mensen actief in het ondersteunen van hun gezondheid met essentiële oliën. Ik voel passie, liefde en bevlogenheid in het werk dat ik doe.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down