De waarde van symboliek 
15 augustus 2018 

De waarde van symboliek 

Metaforen… Beeldspraak… Een gebaar… Een blik… Zo bekend enerzijds… En tegelijkertijd… Ook helemaal niet! De symboliek is altijd verscholen in onze taal en in onze uiting. Bij de ene meer dan de ander, maar bij iedereen is het aanwezig. Maar waar staat de symboliek dan voor?

Wat is symboliek?

Laat me beginnen met wat verdere uitleg over wat symboliek is. Symboliek is ‘een bepaalde boodschap in een symbool'. Huh, wat? Ja, symboliek draagt een bepaalde boodschap in zich, een diepere betekenis, een diepere intentie. Als ik zeg dat ik een knoop in mijn maag heb, heb ik dat natuurlijk niet letterlijk. Anatomisch is dat helemaal niet mogelijk namelijk! Maar toch is het een uitspraak die eigenlijk iedereen wel kent. Dit is waar symboliek om gaat. De woorden ‘knoop in de maag' hebben een diepere betekenis. Nog een voorbeeld: Ik voel me onderdrukt. Letterlijk? Is er iemand die constant op je hangt? Ligt er een betonblok op je schouders? Nee, maar de uitspraak maakt wel heel veel duidelijk. Dit is de symboliek in woordelijke zin. Maar symboliek bestaat ook in een voorwerp als symbool, zoals een trouwring die symbool staat voor de eeuwige trouw aan je partner. Wat nog meer symboliek is: een vuist maken bij gevoel van boosheid, een lach bij gevoel van vreugde, een uitreikende beweging om iemand welkom te heten, staan te springen van enthousiasme als je iets heel graag wilt en ga zo maar door.

Waarom is er symboliek?

Symboliek is bij niemand afwezig. Ieder mens, ieder individueel systeem draagt symboliek in zich. De ene is er echter bekender mee dan de ander. Of anders gezegd; de ene is zich bewuster van de eigen symboliek dan de ander. Uiteraard kan door aandacht het gevoel voor symboliek toenemen en dat is ook zeer wenselijk. Symboliek is namelijk de taal van het onderbewustzijn. Het onderbewustzijn toont zich, uit zich, spreekt middels symboliek. Minimaal gevoel voor symboliek, betekent dan ook vaak minimaal contact met het onderbewustzijn. Dit kan zich uiten in een verstoorde body & mind connectie, veel ‘in het hoofd' zitten, veel denken, analyseren en relativeren. Ook kan het zich uiten in lichamelijke klachten. Als de boodschap van het onderbewustzijn onvoldoende wordt opgepakt, zal het zich namelijk vastzetten in het lichaam, wat tegelijkertijd een laatste poging is om toch het bewustzijn te bereiken.

Wat kan je met deze informatie?

Nu je dit weet, kun je er meer aandacht voor hebben. Aandacht voor de symboliek. Hoe vaak gebruik jij metaforen? Doe je wel eens uitspraken die feitelijk helemaal niet kloppen: “Mijn hoofd zit vol”. Maakt jouw lichaam vaak dezelfde gebaren of bewegingen? Zo kun je bijvoorbeeld vaak je schouders optrekken, of bijt je misschien iedere keer dat je ruzie hebt je tanden op elkaar. Gebruik je wel eens omgeving of een voorwerp om uiting te geven aan je innerlijke beleving? Bijvoorbeeld de kamer donker maken, als je in je hoofd donker bent, of verdrietige muziek aanzetten als je verdriet voelt, of kruip je achter de piano om via je vingers de tonen van je diepere gevoelens te kunnen laten horen?

Let hier eens op. En kijk welke manieren voor jou comfortabel voelen om je onderbewustzijn te laten spreken. Zoals je net leest hoeft het helemaal niet moeilijk te zijn. Probeer het is, ik nodig je uit om kennis te maken met jouw symboliek, met jouw onderbewustzijn, een ander deel van jou die ook graag gezien wil worden.

Over de schrijver
Mijn naam is Shane, ik ben holistisch psycholoog en eigenaar van Leef Kwadraat. Ik houd me bezig in mijn eigen praktijk voor het begeleiden van mensen die individueel of gezamenlijk aan de slag willen. Bovendien bied ik online cursussen aan en ondersteun ik mensen actief in het ondersteunen van hun gezondheid met essentiële oliën. Ik voel passie, liefde en bevlogenheid in het werk dat ik doe.
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down