Meer dan alleen praten
30 juni 2018 

Meer dan alleen praten

“Als je ergens last van hebt, moet je erover praten,” dat is een algemene opvatting die we hebben. Als we niet lekker in ons vel zitten dienen we dat onder woorden te brengen. We praten met mensen uit onze sociale kring of zoeken professionele hulp. Soms helpt het praten, lucht het op, kunnen we sparren en komen we tot een oplossing. Dat is super fijn. We voelen verlichting en kunnen weer verder. Maar wat nou als dat niet het geval is? Dat het praten alleen maar bevestigt dat we vastzitten, dat het ons alleen maar leegzuigt, dat het ons geen vertrouwen geeft in onszelf en dat we ons niet in staat voelen om tot een oplossing te komen? Dat is alles behalve fijn! Wat dan?

Wat als alleen praten niet voldoende helpt?

Het gebeurt vaker dan je denkt… Dus de aanname dat ‘je niet te helpen bent', omdat je er met alleen gespreksvoering niet uit komt is fout. Ik spreek niet graag in termen van ‘goed' en ‘fout', maar in dit geval ben ik hier heel duidelijk in. Het zegt namelijk niks over jou dat je met gesprekken alleen niet vooruit komt, behalve dan dat je gewoon maar mens bent. We zijn zo sterk geworden in het ‘praten over', dat we ook zijn gaan denken dat we alles met woorden moeten kunnen oplossen. Maar niet alles is in woorden te vatten. En dan? Is dit het einde van het verhaal? Nee, want er zijn nog andere manieren dan gespreksvoering!

Het onderbewustzijn spreekt niet via woorden

Bijna alle stagnaties die wij als mens kunnen ervaren, zijn in meer of mindere mate gelegen in onze kern, in het centrum van ons zijn, ook wel de ziel genoemd. De kern zit diep in ons en is dus niet zomaar 1,2,3 bereikbaar. Hoe dichter we bij de kern komen, hoe lastiger het dan ook is om er een verbale uiting aan te geven. Dit komt door het feit dat de kern in ons onderbewustzijn zit. En de taal van het onderbewustzijn bestaat niet uit woorden, maar uit symboliek. Ons onderbewustzijn spreekt via ons lichaam door bijvoorbeeld een tinteling, of een pijnprikkel. De knoop in de maag, de vlinders in de buik, het gebroken hart, een gevoel van leegte, dit zijn allemaal metaforische uitspraken die de ervaring vanuit de kern aangeven. Probeer maar eens met woorden uit te leggen hoe ‘een knoop in de maag' voelt. Dat is heel lastig, vrijwel niet te doen. En als we er al een beschrijving van kunnen geven, is dit zeer individueel specifiek, want jij zal het heel anders uitleggen dan ik. Het onderbewustzijn gebruikt ons lichaam dus als communicatiemiddel en in ons bewustzijn proberen we er woorden aan te koppelen.

Dus, praten vanuit het lichaam

Gespreksvoering kan een opening zijn. Zo vinden we de richting die we op moeten gaan om bij de kern van onze stagnatie te komen. Vanuit hier mogen we het onderbewustzijn meer laten spreken. Daardoor kunnen we onderzoeken wat bijvoorbeeld die ‘knoop in de maag' is, waar die vandaan komt en wat er nodig is om de maag uit de knoop te halen. Omdat het onderbewustzijn niet via woorden spreekt, hebben we de cognitie nodig. Met ons hoofd kunnen we duiding geven aan datgene wat er in ons onderbewustzijn vast zit. Door er duiding aan te geven, is er uiting, expressie en kan er direct een gevoel van opluchting ontstaan. Praten is dus zeer belangrijk in het proces, maar wat mij betreft staat het niet op zichzelf. Juist door het lichaam in te zetten en gespreksvoering hiermee te combineren, komen we snel tot de kern en komen de blokkades snel los.

Over de schrijver
Mijn naam is Shane, ik ben holistisch psycholoog en eigenaar van Leef Kwadraat. Ik houd me bezig in mijn eigen praktijk voor het begeleiden van mensen die individueel of gezamenlijk aan de slag willen. Bovendien bied ik online cursussen aan en ondersteun ik mensen actief in het ondersteunen van hun gezondheid met essentiële oliën. Ik voel passie, liefde en bevlogenheid in het werk dat ik doe.
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down