Ons prachtige lichaamsgeheugen
11 februari 2021 
2 min. leestijd

Ons prachtige lichaamsgeheugen

Het lichaamsgeheugen, hoe zit dat?

Iedereen heeft verschillende geheugencentra. Het cognitieve geheugen is wel bekend. Hier kan je kennis opslaan, zoals je woordenschat, hoe je rekent, en boodschappenlijstjes. Maar dit is niet het enige geheugencentrum wat we hebben. We hebben namelijk ook een lichaamsgeheugen en dat werkt op een hele andere manier, veel meer onderbewust.

Wat ligt er in het lichaamsgeheugen opgeslagen?

Aangezien het onderbewustzijn ontzettend groot is, kan je je misschien voorstellen dat het lichaamsgeheugen ook heel groot is. En heel simpel gezegd, alles wat je met je lichaam kan, kan je dus ook onthouden in je lichaamsgeheugen.

 • Geuren: zoals grootmoeders appeltaart die je kunt ruiken als je eraan denkt.
 • Geluiden: zoals een stem die je direct herkent.
 • Tast: zo kan je blind voorwerpen herkennen op tast.
 • Bewegingen: zoals de pincode die je onthoudt qua vorm i.p.v. de cijfers.
 • Vaardigheden; zoals rijden, een muziekinstrument spelen, een dans, fietsen, etc.
 • Reacties: als jij ooit heel erg geschrokken bent van iets, kan die trigger je iedere keer weer laten schrikken.

Maar ook alles wat je meemaakt, sla je in jouw lichaamsgeheugen op.

 • Pijn: een pijnlijke ervaring kan getriggerd worden en weer gevoeld worden in het lijf.
 • Zachte aanraking: zoals een aai over je bol toen je kind was en als volwassene nog voelt.
 • Traumatische ervaringen: zoals misbruik of mishandeling, het zien van een ernstig ongeluk.
 • Geboorte: zoals een druk op je hoofd voelen als het gaat over je geboorte, wat doet herinneren aan een vacuümverlossing.
 • Emotionele sensaties: zoals de vlinders weer in je buik voelen bij de herinnering aan een jeugdliefde.

Wordt alles opgeslagen in het lichaamsgeheugen?

Ja, alles wat jij met jouw eigen lijf doormaakt, wordt opgeslagen in het lichaamsgeheugen. In hoeverre je het ook kan opsporen in je lijf, is afhankelijk van de impact die het heeft gehad. Zo kan je je misschien wel voorstellen dat een voorwerp dat jouw lichaam ooit één keer heeft aangeraakt minder sterk ligt opgeslagen in je lichaamsgeheugen dan de ervaring van een knuffel waar je jaren lang iedere nacht mee hebt geslapen.

Een werkelijk prachtig voorbeeld van lichaamsgeheugen vindt je terug bij mensen met alzheimer. Het cognitieve geheugen is natuurlijk zeer beperkt, want er is sprake van degeneratie van het brein. Maar het lichaamsgeheugen blijft intact. Dit is ook de reden waarom lichaamswerk heel heilzaam is voor mensen met een cognitieve of neurologische beperking, want het lichaamsgeheugen is nog steeds tot magisch veel in staat.

Over de schrijver
Mijn naam is Shane, ik ben holistisch psycholoog en eigenaar van Leef Kwadraat. Ik houd me bezig in mijn eigen praktijk voor het begeleiden van mensen die individueel of gezamenlijk aan de slag willen. Bovendien bied ik online cursussen aan en ondersteun ik mensen actief in het ondersteunen van hun gezondheid met essentiële oliën. Ik voel passie, liefde en bevlogenheid in het werk dat ik doe.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down