Stay in control, en het (tijdelijk) verlies ervan
12 juni 2018 
2 min. leestijd

Stay in control, en het (tijdelijk) verlies ervan

Chagrijnig, emotioneel, ontzettend moe, “ik wil huilen”. Wat overkomt me nu? Ik had een heerlijk weekend achter de rug, de ontwikkelingen rondom de zaak gingen goed, veel leerzaams en interessants op de planning, dus waar komt dit gevoel ineens vandaan?

De confrontatie met mezelf

Mijn zoon komt aanlopen met een boekje en kijkt me vragend aan om hem voor te lezen. Wat is het toch een heerlijk mannetje. En terwijl ik het geluk voel, word ik overvallen door verdriet. Terwijl ik hem voorlees doe ik moeite om mijn tranen te bedwingen. “Oké, dit is niet de bedoeling!” Ineens kwam ik tot inzicht dat ik uit balans was. Werk en privé zijn niet meer in de verhouding die ik wens. Tijd om een stapje terug te nemen.

Druk, druk, druk

Het is een drukke maand: ieder weekend staat vol met opleiding, certificering, een weekend weg met mijn man (maar dus zonder mijn zoon). En dan ook nog meerdere evenementen door de week: netwerkbijeenkomsten, afspraken op afstand, trainingen, collegiaal overleg. Kortom veel werk en weinig tijd voor mezelf en mijn gezin. Ik voel de drang om dingen af te zeggen, maar dan komt meteen het stemmetje: “Nee, dat mag niet, want ik moet zo snel mogelijk mijn bedrijf rendabel krijgen. En dat betekent: investeren.” Meteen volgt de andere stem die zegt: “Ja, maar ho eens even, niet ten koste van alles!“ Een duidelijke tweestrijd, waartussen ik me gevangen voel.

Ik wil controle!

Het gevecht tussen de twee stemmen nam me over. Tijd om de controle over het stuur terug te pakken. Beide delen in mij hebben waarde, en zijn er om mij te beschermen. Maar vanuit mijn volle bewustzijn kan ik nog altijd kiezen hoe en wat op dit moment ik het beste aan kan pakken. Ik nam de adviezen uit beide delen tot me en combineerde het tot een samenwerking: Wel vooruit, maar op gepaste snelheid en tussendoor aandacht voor mezelf, rust en mijn gezin. Ik besloot om niks af te zeggen, maar wel meer rustmomenten in te bouwen. Dit geeft mij ruimte om weer te vertrouwen in het proces en niet overal bovenop te hoeven zitten. Ik weet dat ik op het juiste pad ben en ik hoef niet gisteren te zijn waar ik wil zijn (zou leuk zijn natuurlijk, maar ik moet mezelf deze druk niet opleggen).

Taking back control 

Door de balans te vinden tussen de twee delen in mijzelf kan ik weer ademen. Ik zie de lol er meer van in waar ik mee bezig ben en kan het werk weer wat makkelijker loslaten als ik weer de ‘gezinsvrouw’ wil zijn. Ik blokkeer bewust dagen waarop ik ‘vrij’ ben. De focus is hierdoor duidelijker voor mij: Nu dit en dan dat, in plaats van nu een beetje van allebei en dan ook een beetje van allebei. Dat laatste geeft me namelijk onrust en leidt voor mij ook zeker niet tot optimale productiviteit.

Stay in control

De ultieme uitdaging is uiteraard om de balans vast te houden en het gevoel te blijven houden dat je controle hebt over de situatie, waardoor je ook bewust controle los kunt laten. Helaas gaat dit niet altijd helemaal vanzelf, het is noodzakelijk om alert te blijven en bewust ruimte te maken voor evaluatie. Waar sta ik? Zit ik er goed bij? Functioneer ik op alle leefgebieden die voor mij belangrijk zijn, optimaal? Wat mij betreft hoeven we helemaal niet altijd op het ideale niveau te hangen, maar dienen we ons af te blijven vragen hoe het gaat en of er een aanpassing nodig is. Als we onze grenzen en de bijbehorende signalen maar kennen, kunnen we daarbinnen (en soms zelfs net over de grens) vrij en flexibel bewegen.

Over de schrijver
Mijn naam is Shane, ik ben holistisch psycholoog en eigenaar van Leef Kwadraat. Ik houd me bezig in mijn eigen praktijk voor het begeleiden van mensen die individueel of gezamenlijk aan de slag willen. Bovendien bied ik online cursussen aan en ondersteun ik mensen actief in het ondersteunen van hun gezondheid met essentiële oliën. Ik voel passie, liefde en bevlogenheid in het werk dat ik doe.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down