Sterk spul, dat BML! Mijn eigen ervaring met de methodiek
14 mei 2018 

Sterk spul, dat BML! Mijn eigen ervaring met de methodiek

2017 was voor mij een heftig jaar. Een bijzonder jaar op vele fronten, want ik werd moeder van onze eerste zoon en trouwde met de liefde van mijn leven. Maar ook verloor ik mijn baan, kregen we te maken met gezondheidsproblemen van mijn zoon en belande ik in een post partum depressie. En toch, resulteerde dit alles in een eigen praktijk!

Pfoe, wat stond mijn leven op zijn kop.

Geluk en wanhoop gingen hand in hand met elkaar. Maar ik moest en zou de onrust transformeren naar rust en heelheid. De zoektocht naar de remedie ging helaas niet over rozen. Ik moest door het slijk van mijn stagnatie, enkel en alleen door hier volledig doorheen te gaan, kon ik eruit komen.

De zoektocht naar herstel

De zorg voor mijn zoon stond voor mij op nummer 1. Ik moest voor hem zorgen, hij moest het goed hebben, dat was mijn focus. Maar ik voelde ook dat dit niet te realiseren was als ik de aandacht voor mezelf niet zou herpakken. Dit zorgde voor een discrepantie tussen intuïtie en cognitie. Hiermee moest ik aan de slag, maar hoe? Ik begon met yoga, wandelde dagelijks en had weer meer aandacht voor gezonde voeding. Ik merkte dat ik op het juiste pad zat. Toen kwam het vraagstuk ‘werk'. Hoe moest werk er voor mij uit zien om gelukkig te kunnen zijn? Wat maakte het voor mij waard om mijn zoon naar de gastouder te brengen? Waar kon ik weer energie uithalen? Ik wist dat ik meer integraal moest werken, dat ik aandacht moest kunnen hebben voor het geheel: mezelf, mijn gezin, degene waarmee ik werk en alle facetten van het ‘mens zijn'.

Het schoot door mijn hoofd: ‘body & mind'.

Lang leve Google

Nee, Google heeft mijn stagnatie niet verholpen. Maar het heeft me wel geholpen om BML (Body & Mind Language) te vinden. Simpelweg door te zoeken op ‘body & mind', ja, zo simpel kan het soms zijn. Daar was mijn mijn richting, mijn licht in de duisternis en mijn energie kwam weer om de hoek kijken. Ik wist meteen: Dit moet ik doen! Zo onzeker als ik in de afgelopen maanden was geweest, zo zeker was ik van deze stap en mijn omgeving steunde me hier gelukkig volledig in.

Leren, ervaren, doorleven en nog meer leren

De opleiding BML was een eye-opener. Eindelijk vond ik een methode die aansloot op mijn principes. Het stukje professionalisering stond niet op zich, want ik zou zelf alles wat ik leerde voor de coaching, zelf ondergaan. Mijn interne systeem ging niet mee zonder weerstand, maar dat was oké, stapje voor stapje kwam ik dichter bij de kern. Ik hervond mezelf stukje bij beetje en de weerstand nam af. Ondanks de onderdrukking van emotie door antidepressiva, kreeg ik toch weer contact met mijn emotie.

Wauw, wat was dit een verademing! Eindelijk kon ik het oud zeer ventileren.

Combinatie ‘ervaren' en gespreksvoering

De opleiding stond in het teken van ervarend leren. Daarnaast werd ik begeleid door de psychiater en de psychotherapeut van de POP-poli. Wat ik ervaarde tijdens mijn opleiding kon ik verder ontplooien en uitdiepen bij mijn therapeut en andersom was het net zo krachtig. Mijn proces kwam hierdoor in een stroomversnelling. Enkel ervaren gaf mij te weinig gelegenheid om het proces te begrijpen, om mijn lering op cognitief niveau eruit te halen. Maar enkel praten was voor mij ook absoluut niet voldoende, want ik was ernstig goed in wegrelativeren en mijn kennis en kunde als psycholoog ‘misbruikte' ik onbewust om het zelf vooral niet te hoeven ondergaan.

Antidepressiva-vrij!!

Nadat ik me had overgegeven aan het feit dat ik niet binnen een week weer uit mijn stagnatie zou zijn, ging het proces relatief snel! Ik vertrouwde erop dat het einddoel wel zou komen en omarmde mijn proces.

Ik kon weer wat opbouwen in het dagelijks leven, ik kon de verantwoordelijkheid over mijn zoon weer op een gezondere manier overdragen aan mijn man, ik mocht weer dingen voor mezelf gaan ondernemen en ik voelde me steeds vitaler. Ik kon zelfs mijn intuïtie weer volgen, toen deze aangaf dat ik klaar was om de antidepressiva links te laten liggen. Ondanks de ontwenningsverschijnselen wist ik dat ik het aan kon, en met resultaat, want ik ben inmiddels antidepressiva-vrij!

Met mijn eigen ervaring kan ik met overtuiging mijn cliënten ondersteunen

Ik sta hoe dan ook achter de methode die ik gebruik in mijn praktijk. Maar niet alleen door de visie en het theoretisch kader. Nog veel meer doordat ik uit eigen ervaring weet hoe krachtig het is om lichaam en geest beiden te betrekken bij de behandeling. Door volledige erkenning te geven aan alles wat er in je leeft, door de stagnatie volledig te onderzoeken en niet meteen naar de oplossing te willen gaan, door niet alleen te ‘praten over', maar het meteen te ervaren, doordat er aangesloten wordt op jouw proces en daar niet van af wordt geweken, voel je je gezien, gehoord, en begrepen. De kern wordt snel bereikt en de transformatie komt helemaal uit jezelf.

Zolang je maar contact kunt krijgen met je eigen kern en daar gehoor aan kunt geven, komt de transformatie vanzelf tot stand. En dat voelt krachtig, want JIJ vindt de sleutel tot JOUW transformatie in JOUW stagnatie!

Over de schrijver
Mijn naam is Shane, ik ben holistisch psycholoog en eigenaar van Leef Kwadraat. Ik houd me bezig in mijn eigen praktijk voor het begeleiden van mensen die individueel of gezamenlijk aan de slag willen. Bovendien bied ik online cursussen aan en ondersteun ik mensen actief in het ondersteunen van hun gezondheid met essentiële oliën. Ik voel passie, liefde en bevlogenheid in het werk dat ik doe.
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down